Cena americkej ropy WTI stagnuje, severomorskej Brent zlacnela

25.01.2013 Celý región

Singapur 25. januára (TASR) - Cena americkej ropy WTI stagnuje na úrovni okolo 96 USD (71,92 eura) za barel. Počas štvrtka (24. 1.) ceny čierneho zlata vzrástli vďaka pozitívnym makroekonomickým údajom z Číny a USA.

Ďalšie posilňovanie aktuálne obmedzujú vysoké zásoby ropy v USA a vyberanie ziskov, informovala agentúra AP.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s marcovým kontraktom sa dnes ráno o 7.53 SEČ predával po 95,98 USD. To je o 3 centy viac ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka vyskočil o 72 centov a uzavrel na 95,95 USD za barel. Marcový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 18 centov na 113,10 USD/barel.

Optimizmus týkajúci sa oživovania ekonomík USA a Číny podporil rast cien ropy vo štvrtok. V USA klesol počet nových žiadostí o podporu na 5-ročné minimum a v Číne vzrástla aktivita vo výrobnom sektore na najvyššiu úroveň za dva roky.

Analytik CMC Markets Michael Hewson upozornil na to, že "ceny môžu opäť klesnúť", ak sa budú zásoby ďalej zvyšovať. Americké ministerstvo energetiky vo štvrtok informovalo, že strategické ropné rezervy v krajine vzrástli počas uplynulého týždňa o 2,8 milióna barelov na 363,1 milióna barelov, čo je 8,5 % nad úrovňou, na ktorej boli v rovnakom období vlani.
 

Vyberte región